Karp na sposób gospodyń węgierskich
Na ile osób: 4 osoby
Czas przygotowania: 00:45:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 sprawiony karp 1,5 kg
100 g lekko wędzonej słoniny
500 g obranych pomidorów
2 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
Sprawionego karpia pokroić w grube dzwonki, osolić, odstawić na kilka minut. Każdy dzwonek naszpikować delikatnie po dwóch stronach słoniną pokrojoną w słupki. Masło rozpuścić w szerszym rondlu, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, ułożyć na niej dzwonki karpia, dusić 10-15 minut pod przykryciem. Dodać na wierzch pokrojone w plastry pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać papryki, patelnię przykryć i dusić dalsze 15 minut. Rybę podawać na stół w rondlu.