Karp z pieczarkami
Na ile osób: 4 osoby
Czas przygotowania: 00:35:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
1 karp 2-3 funtowy
1 mała cebula
¼ l białego wina
150 ml kwaśnej śmietany
200 g pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki
łyżeczka siekanej pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Karpia sprawić. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, zalać winem, doprawić solą i pieprzem dusić około 10 minut. Dodać karpia pokrojonego w dzwonki, dusić kolejne 10 minut. Mąkę zmieszać ze śmietaną i połączyć z sosem. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dodać do sosu posiekana pietruszkę i sok z cytryny do smaku.
Porady:
Powyższy przepis można zmodyfikować, zastępując ieczarki grzybami leśnymi, których ziemiste smaki bardzo dobrze harmonizują ze smakiem karpia. Warto tego spróbować, szczególnie w sezonie, kiedy grzyby są świeże i najbardziej aromatyczne.