Stralauer Fischtopf
Na ile osób: 4 osoby
Czas przygotowania: 00:25:00
Trudność przygotowania: łatwy
Produkty:
800 g mieszanych filetów z ryb (karp, szczupak, sandacz)
sok z 1 cytryny
mielony kminek
100 g masła
250 g mielonej wieprzowiny
1 mała cebula
sól, pieprz
SOS:
3 wydrylowane dojrzałe pomidory
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanych kaparów
200 ml bulionu warzywnego
1 posiekana cebula
2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
Mięso z ryb kroimy na średnie kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, oprószamy lekko kminkiem, smażymy kilka minut na patelni na połowie masła. Mielone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną małą cebulą. Resztę masła rozpuszczamy na drugiej patelni, dodajemy mielone mięso, smażymy aż będzie kruche. Dodajemy mięso z ryb, dusimy na małym ogniu 10 minut pod przykryciem. Pomidory siekamy, mieszamy ze śmietaną, kaparami i cebulą, dusimy w rondlu 10 min. Mięsa zalewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i sałatą.