Znak „Dolina Baryczy Poleca” przyznany już po raz siódmy.

2014-09-24 00:00:00

W dniu 26 sierpnia odbyło się posiedzenie Kapituły Znaku „Dolina Baryczy Poleca” w składzie: Marta Kamińska – Przewodnicząca, Inga Demianiuk – Ozga, Joanna Monastyrska , Dorota Chmielowiec-Tyszko, Zofia Pietryka, Krzysztof Smolnicki i Aleksander Kowalski, związane z oceną sprawozdań użytkowników ubiegających się o Znak na kolejny rok.

Nowe produkty i usługi ze Znakiem "Dolina Baryczy Poleca"

Po bardzo szczegółowej weryfikacji podanych informacji, ocenie każdego produktu i usługi pod kątem jakości, stopnia ich przyjazności dla środowiska, związku z regionem czy też współpracy podmiotów posługujących się Znakiem, Kapituła podjęła decyzje o przyznaniu Znaku na kolejny rok 17 produktom oraz 25 usługom. Na liście użytkowników doszło do kilku ważnych zmian. Do grona posługujących się Znakiem „Dolina Baryczy Poleca” powróciła po rocznej nieobecności Henryka Kozłowska, oferująca jajka kur zielononóżek kuropatwianych z chowu ekologicznego. Do użytkowników dołączyła też Pracownia Centaurea wytwarzająca ręcznie malowane regionalnymi motywami pisanki. Do użytkowników dołączyli ponadto restauracja „Lido” w Antoninie, restauracja „Parkowa” w Żmigrodzie”, Hanna Jankowska (przewodnik terenowy), Stajnia „Łazy Małe” i agroturystyka „Łazy Małe”. Agnieszka Matkowska, właścicielka restauracji "Hubertówka" pod Gądkowicami otrzymała Znak na całą ofertę gastronomiczną - kuchnię myśliwską i rybną (od dwóch edycji posiadała Znak jedynie na pieczeń z dzika).

Komu Znaku nie przyznano?

Spośród dotychczasowych użytkowników ze Znaku dla owoców malin i truskawekzrezygnował Andrzej Łaniak, ponieważ całość upraw przeznaczana jest obecnie na potrzeby przetworów. Znak „Dolina Baryczy Poleca” nie został przyznany łowisku wędkarskiemuStawów Milickich SA w Rudzie Sułowskiej, ze względu na niedostępność oferty powodowanej przebudową obiektu oraz restauracji „Pałacowa” w Miliczu.


Lista wszystkich aktualnych użytkowników, z podziałem na kategorie:

produkty spożywcze (14)

1. Jajka kur zielononóżek kuropatwianych, ekologiczne gosp. rolne Irena Piechota, Postolin
2. jajka jur zielononóżek kuropatwianych, ekologiczne gosp. rolne Henryka Kozłowska, Sulimierz 
3. Pomidory, ogrodnictwo Wojciech Skowroński, Sułów
4. Jabłka, gosp. sadownicze Janusz Dziekan, Wierzchowice 
5. Przetwory owocowe, gosp. sadownicze Irena i Andrzej Łaniak, Wierzchowice
6. Naturalne soki owocowe, gosp. sadownicze Janusz Dziekan, Wierzchowice
7. chleb Baryczok, GS Przygodzice 
8. chleb Komyśniak, PPH Edward Rybka Piekarnia Gądkowice 
9. karp milicki, Stawy Milickie SA, Ruda Sułowska
10. karp milicki, gosp. rybackie „Milicz”, Monika Góralska
11. karp milicki, gosp. rybackie „Możdżanów” Karol i Grzegorz Girus, Sośnie 
12. karp milicki, gosp. rybackie „Ruda Żmigrodzka”, Regina i Jan Krzysztof Raftowicz, Ruda Żmigrodzka 
13. karp milicki wędzony, GR „Ruda Żmigrodzka”, Regina i Jan Krzysztof Raftowicz, Ruda Żmigrodzka 
14. zielononóżki kuropatwiane – pisklęta i młode kurki, Wylęgarnia Romana Wróbel, Wysocko Małe

rękodzieło (4):

15. wyroby z loomu o motywach regionalnych – Andrzej Kret, Krośnice
16. tradycyjne dekoracje i susz roślinny, Agnieszka Lesiak „Byliny i susz roślinny”, Odolanów
17. pisanki z motywami regionalnymi, Aleksandra Góreczna, Pracownia Centaurea, Karminek

oferta noclegowa (9):

1. Miejsca noclegowe „W Starym Młynie” Bogusława Niewiadomska, Niesułowice 
2. Szkolne Schronisko Młodzieżowe, Krośnice 
3. Gospodarstwo agroturystyczne „Głowaczówka” Janina Głowacz, Ruda Sułowska 
4. hotel GOSiR w Twardogórze 
5. Zagroda Grabownica, Jolanta Bogatsu, Grabownica, k. Krośnic 
6. Gospodarstwo agroturystyczne „Siedlisko Żuraw i Czapla”, Agata Benke – Buchaniewicz, Wróbliniec 
7. Turystyka Wiejska "Ceglany Dom", Anna Moczulska, Koruszka
8. Pensjonat "Hubertówka" Agnieszka Matkowska, Zamek Myśliwski 
9. Agroturystyka „Łazy Małe”, Bożena Stryjska, Łazy Małe

oferta gastronomiczna (6):

10. Kawiarnia „Parkowa” Dariusz Moczulski, Milicz
11. Restauracja „W Starym Młynie” Bogusława Niewiadomska, Niesułowice
12. Restauracja „Hubertówka”, Agnieszka Matkowska, Zamek Myśliwski 
13. Zajazd Górecznik, Antonin 
14. Restauracja „Lido” w Antoninie 
15. Restauracja „Parkowa” w Żmigrodzie

oferta rekreacyjna (8):

16. Ośrodek Jeździecki „Jurand" Jerzy Kątny, Przygodziczki 
17. „Kompleksowe Usługi Turystyczne w Dolinie Baryczy” Maciej Kowalski, Milicz 
18. Stajnia „Łazy Małe”, Maja Stryjska
19. Przewodnik terenowy – Włodzimierz Ranoszek
20. Przewodnik terenowy – Hanna Jankowska
21. Campus Domasławice - sport i rekreacja, Domasławice 
22. Fotosafari (bird watching) – Stawy Milickie SA, Ruda Sułowska 
23. wynajem kajaków – Mirosław Krzyżoszczak, Milicz

oferta edukacyjna (2):

21. Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Krośnicach, Gminny Zespół Kultury i Bibliotek, Krośnice
22. Warsztaty artystyczno – edukacyjne, gospodarstwo „Rogata Owca” Beata Piekalska, Lędzina

Więcej o produktach i usługach dowiedzą się Państwo w serwisie www.dbpoleca.barycz.pl

Nominacje na kolejny rok

W ostatnim naborze wpłynęło też wyjątkowo dużo wniosków od podmiotów, które dotychczas Znakiem się nie posługiwały. Tu również Kapituła Znaku „Dolina Baryczy Poleca” bardzo skrupulatnie analizowała podane we wnioskach informacje, wcześniej odwiedzając przedsiębiorców i zapoznając się z ich produktami i usługami oraz zasięgając opinii klientów. Po burzliwych obradach Kapituła nominowała 10 produktów i 12 usług. Póki co podmioty te Znakiem nie mogą się jeszcze posługiwać. Kapituła zadecyduje o tym za rok, oceniając ponownie ofertę po rocznym okresie bliższej współpracy.

Pełna lista kandydatów, z podziałem na kategorie:

Produkty spożywcze:

1. karp milicki – gosp. rybackie „Dziadkowo”, Kazimierz Grzemski, Dziadkowo
2. karp milicki – gosp. rybackie Jadwiga Pasieczna, Stawczyk
3. karp milicki – gosp. rybackie Jan Pasieczny, Stawczyk
4. karp milicki – gosp. rybackie Kaszowo, Sławomir Wójcik, Kaszowo 
5. karp milicki faszerowany – Ziemia Milicka, Milicz
6. syrop z dzikiej róży z dodatkiem z pigwy - Regionalna Kuchnia Barycka, Łapczyce
7. jabłka i śliwki – gosp. sadownicze Wiesław Romańczyk, Krośnice
8. przetwory owocowe – gosp. sadownicze Wiesław Romańczyk, Krośnice

Rękodzieło:

9. bombki z motywami regionalnymi – Spółdzielnia Socjalna „Szklany Świat”, Krośnice 
10. rękodzieło z motywami regionalnymi – Aleksandra Góreczna, Pracownia Centaurea

Oferta noclegowa:

1. Agroturystyka „pod lasem”, Danuta Narolska, Wszewilki 
2. Pensjonat „Lido” Danuta Kowalska, Antonin

Oferta gastronomiczna:

3. „Karpik pod Strzechą”, Ryszard Auguścik (oferta mobilna – jarmarkowa)
4. Smażalnia „U Bartka”, Bartłomiej Siewiera, Średzina
5. Restauracja „Nad Zalewem”, Fundacja Ziemi Milickiej, Milicz

Oferta rekreacyjna:

6. Sports-Rent Usługi Turystyczno-Sportowe, Beata Głowacz, Ruda Sułowska
7. Usługi rekracyjno-turystyczne - ZPP i Subregionalne Centrum Informacji Turystycznej "BASZTA", Żmigród
8. Warsztaty z malowania bombek, Spółdzielnia Socjalna „Szklany Świat”, Krośnice
9. Usługi turystyczne – Mirosław Krzyżoszczak, Milicz 
10. Usługi turystyczne – Hanna Jankowska, Piotrkosice
 

Oferta edukacyjna:

11. Warsztaty edukacyjne – Fundacja KOM, Milicz
12. Warsztaty zielonej architektury – pracownia Kreacja, Domasławice

 

Marta Kamińska 
Przewodnicząca Kapituły Znaku "Dolina Baryczy Poleca"