Sałatka bawarska z karpia

Na ile osób: 4 osoby

Czas przygotowania: 12:00:00

Trudność przygotowania: łatwy

Produkty:

400 g karpia

1 czerwona cebula

3 łyżki soku z cytryny

1 płaska łyżeczka tartej skórki z cytryny

1 mała karotka

2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Porcję karpia ugotować w 0,5 l lekko osolonej wody z obrana karotką. Mięso oczyścić z ości i podzielić na równe kawałki. Dodać karotkę pokrojoną w cienkie plasterki, cebulę w cienkie krążki, 5 łyżek wywaru z ryby, sok i tartą skórkę z cytryny i sporo pieprzu. Sałatkę delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem doprawić do smaku solą, posypać natką pietruszki. 

Porady:

Przed podzieleniem ryby na kawąłki, dobrze ją schłodzić- mięso wtedy pozostanie bardziej zwarte i nie ma ryzyka, że zacznie się rozpadać.