Gala wręczenia certyfikatów "Dolina Baryczy Poleca" 2014/2015.

2014-11-25 00:00:00

We wtorek 25 listopada 2014 roku, w Kreatywnym Obiekcie Multifunkcyjnym w Miliczu, odbyła się Gala Wręczenia Certyfikatów „Dolina Baryczy Poleca”.

Do wzięcia udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni  użytkownicy Znaku „Dolina Baryczy Poleca”, kandydaci, a także wójtowie, burmistrzowie, dyrektorzy ośrodków kultury z Doliny Baryczy, lokalne media i przedstawiciele samorządu województwa dolnośląskiego.

Licznie przybyłych gości powitała Przewodnicząca Kapituły Znaku „Dolina Baryczy Poleca”- Marta Kamińska oraz Prezes Stowarzyszenia” Partnerstwo dla Doliny Baryczy”- Inga Demianiuk-Ozga. Następnie zaprosiły na film przedstawiający ideę Znaku „Dolina Baryczy Poleca”.

W głównej części gali miały miejsce podziękowania z rąk przedstawicieli Zarządu „Partnerstwa dla Doliny Baryczy” – prezes Ozgi oraz sekretarz Marty Kamińskiej. Okolicznościowe dyplomy oraz kosze z produktami lokalnymi otrzymali przedstawiciele gmin.

Najważniejszym punktem wieczoru było niewątpliwie wręczenie certyfikatów „Dolina Baryczy Poleca”. Przyznawany jest on produktom i usługom, które są wizytówką regionu, przyczyniają się do zachowania dziedzictwa kulturowego, ochrony przyrody oraz promocji cennych walorów przyrodniczych i turystycznych regionu. Producenci i usługodawcy to ludzie wykonujący swoją pracę z pasją i wielkim oddaniem. Certyfikaty były wręczane przez Kapitułę Znaku „Dolina Baryczy Poleca” w składzie: Marta Kamińska – Przewodnicząca, Inga Demianiuk – Ozga, Joanna Monastyrska , Dorota Chmielowiec-Tyszko, Zofia Pietryka i Aleksander Kowalski.

W kategorii produkty spożywcze certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” otrzymali:

1. Jaja kur zielononóżek kuropatwianych, Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Irena Piechota

2. Jaja jur zielononóżek kuropatwianych, Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Henryka Kozłowska

3. Pomidory, Ogrodnictwo Wojciech Skowroński

4. Jabłka, Gospodarstwo Sadownicze Janusz Dziekan

5. Naturalne soki owocowe, Gospodarstwo Sadownicze Janusz Dziekan

6. Przetwory owocowe, Gospodarstwo Sadownicze Irena i Andrzej Łaniak

7. Chleb Baryczok, GS Przygodzice

8. Chleb Komyśniak, PPH Edward Rybka Piekarnia Gądkowice

9. Karp milicki, Stawy Milickie SA

10. Karp milicki, Gospodarstwo Rybackie „Milicz”, Monika Góralska

11. Karp milicki, Gospodarstwo Rybackie „Możdżanów” Karol i Grzegorz Girus

12. Karp milicki, Gospodarstwo Rybackie „Ruda Żmigrodzka”, Regina i Jan Krzysztof Raftowicz

13. Karp milicki wędzony, Gospodarstwo Rybackie „Ruda Żmigrodzka”, Regina i Jan Krzysztof Raftowicz

14. Zielononóżki kuropatwiane – pisklęta i młode kurki, Wylęgarnia Romana Wróbel

 

W kategorii rękodzieło certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” otrzymali:

1. Wyroby z loomu o motywach regionalnych – Andrzej Kret

2. Tradycyjne dekoracje i susz roślinny, Agnieszka i Jarosław Lesiak „Byliny i susz roślinny”

3. Pisanki z motywami regionalnymi, Aleksandra Góreczna, Pracownia Centaurea

 

W kategorii usługi - oferta noclegowa certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” otrzymali:

1. Miejsca noclegowe „W Starym Młynie” Bogusława i Piotr Niewiadomscy

2. Szkolne Schronisko Młodzieżowe w Krośnicach

3. Hotel GOSiR w Twardogórze

4. Zagroda Grabownica, Jolanta Bogatsu

5. „Siedlisko Żuraw i Czapla” we Wróblińcu, Agata Benke – Buchaniewicz

6. Turystyka Wiejska „Ceglany Dom" w Koruszce, Anna Moczulska

7. Pensjonat "Hubertówka" w Zamku Myśliwskim, Agnieszka Matkowska

8. Agroturystyka „Łazy Małe”, Bożena Stryjska

 

W kategorii usługi - oferta gastronomiczna certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” otrzymali:

1. Restauracja „Parkowa” w Miliczu, Dariusz Moczulski

2. Restauracja „W Starym Młynie” w Niesułowicach, Bogusława i Piotr Niewiadomscy

3. Restauracja „Hubertówka” w Zamku Myśliwskim, Agnieszka Matkowska

4. Rodzinny Park Przygód „Górecznik” w Antoninie

5. Restauracja „Lido” w Antoninie

 

W kategorii usługi - oferta rekreacyjna certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” otrzymali:

1. Ośrodek Jeździecki „Jurand" w Pzygodziczkach, Grażyna i Jerzy Kątni

2. „Kompleksowe Usługi Turystyczne w Dolinie Baryczy”, Maciej Kowalski

3. Stajnia „Łazy Małe”, Maja Stryjska-Łoś

4. Przewodnik terenowy – Włodzimierz Ranoszek

5. Przewodnik terenowy – Hanna Jankowska

6. Campus Domasławice - sport i rekreacja

7. Fotosafari (bird watching) – Stawy Milickie SA

8. Wynajem kajaków – Mirosław Krzyżoszczak

 

W ostatniej kategorii: usługa - oferta edukacyjna certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” otrzymali:

1. Ośrodek Edukacji Ekologicznej, CETS w Krośnicach

2. Warsztaty artystyczno – edukacyjne, gospodarstwo „Rogata Owca” Beata Piekalska

 

Po wręczeniu certyfikatów dla użytkowników Znaku „Dolina Baryczy Poleca” nadszedł czas na nominowanie kandydatów do przyszłorocznego odznaczenia. Kapituła zdecydowała się przyznać nominacje aż 10 produktom i 12 usługom. Przedsiębiorstwa te otrzymały także okolicznościowe dyplomy.

W kategorii produkty spożywcze nominacje otrzymali:

1. Karp milicki – Gospodarstwo rybackie „Dziadkowo”, Kazimierz Grzemski

2. Karp milicki – Gospodarstwo Rybackie „Stawczyk” Jadwiga Pasieczna

3. Karp milicki – Gospodarstwo Rybackie „Stawczyk” Jan Pasieczny

4. Karp milicki – Gospodarstwo Rybackie „ Kaszowo”, Sławomir Wójcik

5. Karp milicki faszerowany – Ziemia Milicka Sp. z o.o.

6. Syrop z dzikiej róży z dodatkiem z pigwy - Regionalna Kuchnia Barycka

7. Jabłka i śliwki oraz przetwory owocowe– Gospodarstwo Sadownicze Krośnice, Wiesław Romańczyk.

 

W kategorii rękodzieło nominowani zostali:

1. Bombki z motywami regionalnymi – Spółdzielnia Socjalna „Szklany Świat” z Kroścnic

2. Rękodzieło z motywami regionalnymi – Aleksandra Góreczna, Pracownia Centaurea

 

W kategorii oferta noclegowa nominacje otrzymali:

1. Agroturystyka „Pod Lasem”, Danuta Narolska, Wszewilki

2. Pensjonat „Lido”, Danuta Kowalska, Antonin

 

W kategorii oferta gastronomiczna nominowani zostali:

1. „Karpik pod Strzechą”, Ryszard Auguścik (mobilna oferta gastronomiczna)

2. Zajazd „U Bartka” w Średzinie, Bartłomiej Siewiera

3. Restauracja „Nad Zalewem” w Miliczu, Fundacja Ziemi Milickiej

 

W kategorii oferta rekreacyjna nominacje otrzymali:

1. Sports-Rent Usługi Turystyczno-Sportowe, Beata Głowacz

2. Usługi rekreacyjno-turystyczne - ZPP i Subregionalne Centrum Informacji Turystycznej "BASZTA" w Żmigrodzie

3. Usługi turystyczne – Mirosław Krzyżoszczak

4. Usługi turystyczne – Hanna Jankowska

 

Ostatnią kategorią była oferta edukacyjna, w której nominowani zostali:

1. Warsztaty edukacyjne – Fundacja KOM

2. Warsztaty zielonej architektury – pracownia Kreacja

3. Warsztaty z malowania bombek - Spółdzielnia Socjalna „Szklany Świat” w Krośnicach

 

Ostatnim punktem wieczoru było wręczenie dyplomów Ambasadorom Znaku „Dolina Baryczy Poleca”. Zostały nimi znane i szanowane osoby, których działalność i idee są zgodne z celami Kapituły Znaku DBP. Ambasadorami Znaku zgodzili się zostać: pisarka i podróżniczka , miłośniczka Dolnego Śląska i Doliny Baryczy - Joanna Lamparska, dyrektor DODR - Ryszard Czerwiński, Barbara Jakimowicz-Klein - dziennikarka kulinarna oraz Zbigniew Koźlik, szef kuchni Wrocławskiej restauracji Hotel Park Plaza, a także przewodniczący Kapituły Dolnośląskiego Dziedzictwa Kulinarnego (European Culinary Heritage).

Po oficjalnej części Gali, goście zostali zaproszeni na poczęstunek, na który składały się, jakże by inaczej, przysmaki z Doliny Baryczy, a także na tort przygotowany przez Piekarnię „Rybka”.

 Judyta Statkiewicz

fot. Agnieszka Hajbura - Michałowska